Eseménynaptár
H K SZ CS P SZ V
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Hírek
Megérkezett a végleges felvételi lista!
Nyári TÁBORJÁRÓ EXPEDÍCIÓ rendkívüli árengedménnyel!
Tájékoztató és jelentkezési lap:
Gimnáziumi felvételi jegyzék
Csokonai ECHO - 6. szám
Megjelent a Csokonai ECHO márciusi száma, benne többek közt: a testvériskolánk bemutatása, interjú a leendő 9-es osztályfőnökökkel, valamint Fölker Sára röplabdázóval, művészeti és kadét programok, iskolai rendezvények, s persze ismét sok-sok siker.
Pótfelvételi március 14-én

CSVMG E-NAPLÓ

KRÉTA
Képtalálat a következőre: „kréta”(forrás: pixabay.com)

A Krétában már elérhető az e-ügyintézési felület.
Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk
Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: a Csillagösvény Utazási Irodával április 10. és 13. között Szlovéniában és Horvátországban fedezhettük fel ezen országok magyar vonatkozású kincseit.

Az idei Határtalanul! kirándulásunk igen változatosra sikerült: két országban is járva a kis falvaktól egy fővárosig, a tengertől a hegyekig, a ragyogó napsütéstől a zuhogó esőn át egészen a hóig sok mindent láthattunk a 4 nap alatt.


Kedden, a kora reggeli órákban intettünk búcsút Újpestnek, s Szlovénia felé vettük az irányt. Első állomásunkon, Lendván megtekintettük a Bánffy-Esterházy kastélyt, s a benne található Zala György-kiállítást is: a kiváló művész leghíresebb munkái a Hősök terének szobrai, melyek miniatűr másai is részét képezték a tárlatnak. Ezt követően felkapaszkodtunk a szőlőhegyre, ahol felkerestük a Szentháromság kápolnát, benne Hadik Mihály - a legenda szerint - törökverő hadvezér üvegkoporsóját. Innen csodálatos kilátás nyílt a Mura-völgyre! Lendva belvárosába visszatérve megismerkedtünk a Szent Katalin plébániatemplom mellett álló Szent István szoborral, valamint az attól karnyújtásnyira lévő Makovecz Imre által épített kultúrpalotával. 


Délután felkerestük Bántornya Árpád-kori templomát, amelyben lenyűgöző középkori freskók beszélik el Szent László királyunk cselekedeteit. Utána a Dobronak település határában található Bakónaki-tó partján tettünk gyönyörű sétát.


A szerdai napot Pártosfalván kezdtük, ahol a helyi kéttannyelvű általános iskola vendégszeretetét élveztük, és részt vehettünk egy roppant érdekes testnevelésórán, majd átadtuk ajándékainkat: a magyar nyelvű könyveket, az UTE-címeres focilabdákat, és magyar csokoládékat is. 


Ezt követően Horvátország felé vettük az irányt. Délben érkeztünk meg Csáktornyára, a Zrínyiek sasfészkébe. Megtekintettük a várat, s a benne található Muraközi Múzeumot a megannyi magyar emléket hordozó kiállítással. A bejáratnál található "Zrínyi Péter búcsúja" emlékműnél felidéztük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely végül Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez vezetett. Utunk ezután Varasdra vezetett, mely mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük és megtekintettük az Erdődyek csodás várkastélyát, és tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosában. Az esti órákban érkeztünk meg szállásunkra, Dramaljba, ahonnan a tenger alig 50 méterre hullámzott.


Csütörtökön az égiek sajnos nem voltak velünk kegyesek, s egész nap ömlött az eső. Fiumében megismerkedtünk a történelmi belvárossal, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival – közben pedig bőrig áztunk. A Kvarner-öböl varázslatos nyaralóhelyeit, Opatiját és Lovrant csak a rövidke esőszünetekben tudtuk felkeresni, így az élmény sajnos nem volt ugyanaz, mint szép időben…


A Rijekához tartozó Tersatto vára a lélegzetelállító panorámával viszont az egyik legnagyobb élményt nyújtotta! 


Hazafelé a horvát hegyvidéken még hófoltokat is találtunk – s ha már ott voltak, hóembert is építettünk április közepén. 


Utunk utolsó állomásaként Horvátország fővárosába, Zágrábba látogattunk. Itt megtekintettük a Káptalandombon emelt székesegyházat, benne a Szent István kápolnával, ahol Szent László koronázási palástját is láthattuk. Itt lelt örök nyugalmat Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. 


A káptalandombi városrész után bejártuk a Felsővárost: a Jellasics-teret, a Szent Márk-teret a templommal és az országgyűlés épületével.

 

Pénteken este érkeztünk haza számtalan maradandó élménnyel gazdagodva!