Eseménynaptár
H K SZ CS P SZ V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Hírek
"A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig" című kiállításon jártunk
A Magyar Nemzeti Galéria szürrealista tárlatát tekintették meg kilencedik évfolyamos humánosaink, ahol olyan művészek alkotásai láthatók, mint Salvador Dalí, Rene Magritte, Joan Miró, Alberto Giacometti vagy Pablo Picasso.
Jelentkezz az ausztriai kirándulásunkra!
Német nyelvet tanuló diákjainknak szervezünk kirándulást Ausztriába 2020. április 20-ra. Ha vonatoznál a semmeringi hágón, vagy épp ellátogatnál a Lindt csokoládégyárának boltjába, jelentkezzetek minél hamarabb némettanárodnál!
Maratoni futás Fényes Gyuri emlékére
Néhai osztálytársukra emlékezve futottak a 11.a tagjai a Spar Budapest Maratonon.
Farkas Bertalan látogatott el hozzánk
Péntek délután különleges vendéget köszönthetett a díszteremben egybegyűlt közel száz érdeklődő: Farkas Bertalan, az első - s ezidáig egyetlen - magyar űrhajós beszélt életútjáról és munkásságáról.
Ebédbefizetés, 2019 november

CSVMG E-NAPLÓ

KRÉTA
Képtalálat a következőre: „kréta”(forrás: pixabay.com)
Szlovéniában és Olaszországban jártak hetedikeseink
Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: május 13. és 16. között Szlovénia és Olaszország természeti kincseit és magyar vonatkozású történelmi emlékeit fedezhettük fel.

Az idei Határtalanul! kirándulásunk is igen változatos volt: két országban is járva a kis falvaktól egy fővárosig, a tengertől a hegyekig, a ragyogó napsütéstől a havas csúcsokig sok mindent láthattunk a 4 nap alatt.


Hétfőn, a kora reggeli órákban intettünk búcsút Újpestnek, s Szlovénia felé vettük az irányt. Első állomásunkon, Lendván megtekintettük a Bánffy-Esterházy kastélyt, s a benne található Zala György-kiállítást: a kiváló művész leghíresebb munkái a Hősök terének szobrai, melyek miniatűr másai is részét képezték a tárlatnak. A kastélyban egy nagyszerű időszaki képzőművészeti tárlatot is megtekinthettünk: az osztrák Friedensreich Hundertwasser (1928 - 2000) és a japán Shoichi Hasegawa (1929-) alkotásaiból összeállított válogatás két világ – a Kelet és a Nyugat - találkozásának illusztratív bemutatására törekedett. Ezt követően felkapaszkodtunk a szőlőhegyre, ahol felkerestük a Szentháromság kápolnát, benne Hadik Mihály - a legenda szerint - törökverő hadvezér üvegkoporsóját. Innen csodálatos kilátás nyílt a Mura-völgyre! Utunkat Ljubljana felé folytattuk. A szlovén fővárosban felsétáltunk a várba, s megtekintettük az a börtöncellát, ahol 1849. május 5. és július 23. között Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke raboskodott, majd rövid sétát tettünk a hangulatos belvárosban. Este érkeztünk a Bohinji-tó partján álló szállásunkra.

  

Kedd délelőtt tiszteletünket tettük az ukanci katonai temetőben: megkoszorúztuk az I. világháborúban elesett hősök emlékhelyét, és közösen elénekeltük a Himnuszt. Rövid megállónk során megcsodáltuk a  Kranjska Gora hófödte hegycsúcsainál, majd délben a boveci záróerődöt és ágyúalagutat tekintettük meg. Innen mentünk Kobaridba, közismertebb nevén - olaszul – Caporettoba. A hegyek közt megbúvó városka az I. világháborúban véres harcok szemtanúja volt: itt törte át a magyar hadsereg az olasz frontvonalat, s nyomult előre egészen Udinéig – Caporetto számunkra a csoda, az olaszoknak a szégyen szinonimája volt. Itt megnéztük a Nagy háborúnak emléket állító múzeumot, valamint a Mussolini parancsára építtetett osszáriumot is, mely 7000 olasz katona földi maradványait őrzi. Ezután kirándulást tettünk a türkizkék Isonzón átívelő Napóleon hídhoz, majd a lélegzetelállító Kozjak-vízeséshez a gyönyörű erdőn át. Az esti órákban érkeztünk meg szállásunkra, Bovecbe, de előtte még elsétáltunk a Boka-folyó vízeséséhez.


Szerda hűvös reggelén szemerkélő esőben kapaszkodtunk fel a Kolovrat 1114 méter magas gerincére, ahol egy évszázada az olaszok lövészárkai voltak, ám a hely varázsa nyomban elfeledtette velünk az időjárás okozta kellemetlenségeket: fentről csodás kilátás nyílt az Isonzó völgyére, a lövészárokrendszer bebarangolása pedig valóságos kaland volt! Következő állomásunkkal „történelmet írtunk”, hisz a Határtalanul! kirándulások során iskolánk először jutott el Olaszország földjére – s közben a nap is kisütött. San Matrino del Carsoban először felkerestük a Halálrétet, amely nevét a hajdan itt húzódó lövészárkokban megbúvó géppuskások nyomán kapta, illetve a Kratochvil Károly ezredes által a nagyváradi 4. Honvéd gyalogezred emlékére állított gúlát. A település világháborús múzeuma is számtalan érdekességet tartogatott - a kiállított tárgyak különlegességéhez az is hozzájárult, hogy ezeket mind fémkeresőkkel tárták fel lelkes helyi hobbirégészek. Innen a doberdói csata helyszínére utaztunk, ahol személyesen is megtapasztalhattuk, milyen nehéz terepen kellett harcolniuk eleinknek: a karsztfennsíkba lövészárkot, a golyózápor ellen védelmet nyújtó fedezéket ásni ugyanis majdhogynem lehetetlen volt. Visintiniben felkerestük a Magyar kápolnát, melynek helyét még az utolsó magyar király, IV. Károly jelölte ki egy hadszíntéri látogatása során, de a felszentelésére egészen 2009-ig várni kellett. Délután következett a kirándulás (egyik) csúcspontja: elmentünk a tengerparton, egy kőszirten épült romantikus stílusú Miramare-kastályhoz, melyet idegenvezetőnk jóvoltából belülről is megcsodálhattunk. Az éjszakát ezúttal is Szlovéniában, Ajdovscinában töltöttük.   


Az utolsó nap reggelén Vipavában megtekintettük Rostás Pál, a hős huszár szobrát, aki a napóleoni háborúk idején a spártai 300-at megszégyenítő bátorsággal vette fel a harcot a 60 francia gyalogossal és 7 lovassal. A helyiek szemtanúi voltak hihetetlen tettének, s a 30 puskagolyóval leterített harcos sírja fölé emléket emeltek tiszteletük jeléül. Kirándulásunk zárásaként ellátogattunk Triesztbe, a pompás olasz kikötővárosba, majd egy rövid sétát követően indultunk vissza Budapestre.


Csütörtök este érkeztünk haza számtalan csodás élménnyel gazdagodva. Mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Határtalanul! programjait!