Eseménynaptár
H K SZ CS P SZ V
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Hírek
Nyári TÁBORJÁRÓ EXPEDÍCIÓ rendkívüli árengedménnyel!
Tájékoztató és jelentkezési lap:
Gimnáziumi felvételi jegyzék
Csokonai ECHO - 6. szám
Megjelent a Csokonai ECHO márciusi száma, benne többek közt: a testvériskolánk bemutatása, interjú a leendő 9-es osztályfőnökökkel, valamint Fölker Sára röplabdázóval, művészeti és kadét programok, iskolai rendezvények, s persze ismét sok-sok siker.
Pótfelvételi március 14-én
Szóbeli felvételi beosztása

CSVMG E-NAPLÓ

KRÉTA
Képtalálat a következőre: „kréta”(forrás: pixabay.com)

A Krétában már elérhető az e-ügyintézési felület.
Arany minősítést kapott a kórus az Éneklő Ifjúságon
A Csokonai Gyerekkar újabb sikere

Arany az Éneklőn

2012. április 23-án rendezték meg a XIII. kerületi Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenyt a József Attila Művelődési Házban. A tavalyi arany után nagy volt a kihívás, hogy sikerül-e megtartani az arany minősítést. Nem kevés volt a tét, mert ha elbukjuk, akkor nem indulhatunk a május 20-22-e között megrendezésre kerülő Pünkösdi Ének Nemzetközi Kórusversenyen, Balatonfüreden, valamint a 2012. november 15-18-a között megrendezésre kerülő Nemzetközi Kodály Kórusversenyen.

Műsorunkat a Michael Praetorius dallamára írt Melchior Vulpius-kánonjával kezdtük. A német szöveg kiejtését sokat gyakoroltuk, így a koncertre már az elsősök is nagyon ügyesen énekelték glottis-okat. Ezt követően két Balassi-művet adtunk elő négy cselló (Farkas Borbála, Kalmár Zsuzsanna, Antal Péter, Török Bálint, az Újpesti Zeneiskola csellóegyüttese, művészeti vezető P. Szabó Zsuzsánna), három gitár (Vindics Jutka, Gaál Tamás és Demjén András) és egy fuvola (Pintér Flóra 10.b) kíséretében, valamint a második darabban megszólalt egy speciális reneszánsz hangszer, a krummhorn (Pászti Károly), ütőkkel kiegészítve (Tóth Endre 9.a, Herceg András 9.b, Nedeczky Dávid 10.b). Az első Balassi-darab bizonytalan indulása után szép volt a folytatás, a zsűri elnöke (Hraschek Katalin) külön kiemelte a régies magyar szöveg biztos és érthető kiejtését. Pici átállás után követlezett egy ősbemutató. Szűcs Dániel a Csokonai Gyerekkar részére komponálta a Csömöri dal című művét, amit a szerző nemrég elhunyt édesapjának emlékére ajánlottunk fel. Nem volt könyű megtanulni a művet nemcsak azért, mert nem állt rendelkezésre belőle felvétel (hiszen mi énekeltük el először a világon), hanem mert technikailag is komoly kihívások elé kellett néznünk. Dani a bemutató után elismeréssel nyilatkozott és nagyon megdicsérte a kórust. Reméljük, hogy kedvet kapott a velünk való együttműködésre, és újabb darabokkal fog minket a jövőben meglepni! Legvégül Tillai Aurél Balatoni nóták című négy tételes művét adtuk elő, hősies helytállással....

A három tagú zsűri végül úgy döntött, hogy produkciónkat a legjobbak közé sorolja, így ARANY minősítést adtak.

Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a segítő munkáját, e nélkül nem sikerülhetett volna! Külön köszönet Vindics Jutkának és Gaál Tamásnak a gitáros közreműködésért, Pálla Orsolyának a zongorakíséretért, Szabó Zsuzsannának a csellisták betanításáért. Köszönöm Grünfelder Anikónak, valamint a kísérő szülőknek a helyszíni segítséget! Köszönöm az iskola vezetésének, az osztályfőnököknek és a kórus tagjait tanító tanítóknak-tanároknak,hogy támogatták munkánkat! Legvégül pedig köszönöm minden kórustagnak (külön azoknak, akik nem iskolánk tanulói), hangszeres közreműködőnek, hogy kitartó és lelkes munkájukkal eredményes szereplés mellett dicsőséget hozhattak iskolánkra! 

A koncert hanganyaga innen letölthető.

Bízom benne, hogy a májusi és a novemberi nemzetközi kórusversenyen is szépen helyt fogunk állni, de előtte még elutazunk Horvátországba és Szerbiába (május 9-13.), ahol a délvidéki magyarok részére fogunk sok szép koncertet adni Pélmonostoron, Vörösmarton, Kórógyon, Újvidéken és Nagybecskereken. Titkos reményünk pedig, hogy augusztus végén sikerül rögzíteni első önálló CD-felvételünket, amit karácsony környékén jelentetnénk meg.

Pászti Károly