Eseménynaptár
H K SZ CS P SZ V
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Hírek
Nyári TÁBORJÁRÓ EXPEDÍCIÓ rendkívüli árengedménnyel!
Tájékoztató és jelentkezési lap:
Gimnáziumi felvételi jegyzék
Csokonai ECHO - 6. szám
Megjelent a Csokonai ECHO márciusi száma, benne többek közt: a testvériskolánk bemutatása, interjú a leendő 9-es osztályfőnökökkel, valamint Fölker Sára röplabdázóval, művészeti és kadét programok, iskolai rendezvények, s persze ismét sok-sok siker.
Pótfelvételi március 14-én
Szóbeli felvételi beosztása

CSVMG E-NAPLÓ

KRÉTA
Képtalálat a következőre: „kréta”(forrás: pixabay.com)

A Krétában már elérhető az e-ügyintézési felület.
A BRFK IV. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály szóróanyaga
Tanácsok a veszélyhelyzet idejére.

A vírus elleni küzdelemben Te is segíthetsz!

1. Új napi rutin – új szokások

  • Alakíts ki egy napirendet, ami a tanulásod és az otthonléted segítheti, átláthatóbbá teszi a napodat! Így lesz időd a tanulásra és a szórakozásra is. Gondold át és tervezz szüleiddel együtt!
  • Fokozottan figyelj arra, hogy minél kevesebb időt tartózkodj a lakáson kívül!
  • Beszélgess minél többet családtagjaiddal!
  • Amikor a lakásból bármelyik családtagod elmegy, akkor hívd fel a figyelmét arra, mire ajánlott fokozottan figyelnie (legalább 1,5 méter távolság betartása az emberek közt, a tömeg kerülése).
  • Bármilyen kérdés merülne fel benned, beszéld meg a szüleiddel!

 

       2. Segíts nagyszüleidnek, idős hozzátartozóidnak!

 

  • Beszélj velük minél többször telefonon, ezzel szerezve nekik örömöt. Egy-egy ilyen beszélgetés a lakásban töltött időt is megkönnyíti számukra.
  • Segíts nekik a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, vagy bármiben, amire esetleg szükségük lehet, annak érdekében, hogy ne kelljen elmenniük otthonról.
  • Mindig mondd el nekik: Maradjanak otthon! Ha szeretnének valamit, rátok bátran számíthatnak.
  • Figyelmeztesd őket, hogy ha idegenek telefonon megkeresik kecsegtető ajánlattal, legyenek óvatosak, ne higgyék el (koronavírus elleni oltóanyag, más gyógyászati segédeszközök), azonnal utasítsák el, majd erről szóljanak szüleidnek és a rendőrségnek.
  • Kérd meg őket, hogy ha egy idegen csönget az ajtón és bármiféle ürüggyel be szeretne menni a lakásba, ne engedjék be! Ekkor is hívják szüleidet és mondják el, mi történt.
  • Most neked és családtagjaidnak a nagyszüleidre és idős hozzátartozóidra még jobban oda kell figyelnetek.

 

      3. Internethasználat másképp 

  • Tanítsd meg szüleidnek, hogy a tanáraid által küldött feladatokat hol és hogyan találhatják meg.
  • Figyelj arra, hogy ne töltsd az egész napot a gép előtt. Előre tervezd meg, hogy mennyi időt akarsz internetezéssel tölteni aznap.
  • Ne feledd: a közösségi oldalakon – ahogy máskor is, most is – csak ismerőssel beszélgess, személyes adataidat pedig senkinek ne add meg.

Vigyázat, csalók húznak hasznot az új koronavírus-helyzetből!

Világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt a sebészeti maszkok és más orvosi segédeszközök iránt megnövekedett a kereslet, és egyre nehezebb ezek beszerzése. Ezzel párhuzamosan megjelentek az olyan értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon és e-mail címeken kínálják ezeket az árucikkeket megvételre. A gyanútlan vásárlók a megrendelés után azonban a terméket sem kapják kézhez, a pénzüket sem tudják visszaszerezni. 

Nemzetközi példák alapján a csalók telefonon is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet, és klinikai vagy kórházi dolgozóknak kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy a sértett hozzátartozója megfertőződött, az orvosi ellátásának költségeit viszont ki kell fizetni.

Az elmúlt időszakban arra is volt példa a nagyvilágban, hogy a megtévesztett személy valamelyik országos vagy világszervezet nevében kapott e-mailt, amelyben valótlan, mégis hihetőnek tűnő állításokkal igazolva a személyes adatok, fizetéshez használt jelszavak, kódok megadására kérték, vagy éppen egy levélhez csatolt adathalász-fájl megnyitására utasították.

 

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.

 

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

  • ha a megbetegedés tüneteit észleli magán, forduljon telefonon keresztül a (házi)orvoshoz! A koronavírus fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek;
  • a koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható;
  • a vásárlás módjától függetlenül ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát;
  • a csalók szándékosan megtévesztő, a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalakat hoznak létre, ne kattintson rá;
  • vásárlás előtt mindig ellenőrizze a cég értékeléseit az interneten;
  • ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett;
  • fogjon gyanút, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik, a legálisan működő egészségügyi szervezetek általában nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel;
  • amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget, valamint a számlavezető bankját a későbbi kártalanítása érdekében!

 A koronavírus-pánikot kihasználva számos csaló kínál online és offline olyan termékeket, amelyek ajánlattételük szerint hatékonyak a koronavírus megelőzésében vagy gyógyításában, de valójában teljesen hatástalanok.

Ha ilyen eszközöket szeretnénk vásárolni, célszerű előtte legalább online utánanézni annak, hogy tényleg van-e bármilyen hatása a járvány elleni védekezésben.

Már nemcsak a koronavírus-járvány veszélyezteti fokozottan az időseket, hanem csalók és nyerészkedők különböző hamis ígéretekkel keresik meg főleg az időseket, és fertőtlenítő takarítást kínálnak. A takarításért több tízezer forintot is elkérnek az emberektől, illetve a lakásba bejutva, fertőtlenítést színlelve tulajdonítják el az ott lakók értékeit.

Ahogy mindig, úgy most is fordítson fokozott figyelmet az idős hozzátartozóira, ismerőseire, és tájékoztassa őket a fentiekről! 

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen:

Tájékozódjon mindig hiteles forrásból! A https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.nnk.gov.hu/ weboldalakon minden információt megtalálhat a járvánnyal kapcsolatban.